5 zaujímavých faktov o HHC

HHC sa dnes stalo celkom skloňovaným pojmom, a to na rôznych úrovniach. Čo presne teda o HHC vieme a čo hovoria štúdie či zistené účinky? Povedzme si viac.

 

1. Syntetický kanabinoid HHC

HHC je látka, ktorá sa vo veľmi malom množstve nachádza prírodne aj v rastlinách konope. Avšak vyrába sa synteticky (polosynteticky) z iných kanabinoidov, najčastejšie zo známeho CBD, ktoré nemá psychoaktívne účinky a je u nás bežne v predaji, zväčša ako CBD olej. Podobne, ako iné kanabinoidy, dokáže aj HHC ovplyvniť endokanabinoidný systém v tele človeka, ktorý predstavuje určité receptory v mozgu a iných častiach. Tie regulujú rozličné funkcie organizmu, ako je napríklad bolesť, chuť, zápal alebo nálada.

 

2. Podobnosť HHC s THC?

THC predstavuje hlavnú psychoaktívnu látku konope. I keď účinky a dlhodobé pôsobenie HHC doposiaľ úplne nepoznáme, názory naň sa niekedy dosť rôznia. Niektorí ho prirovnávajú k THC, no so slabším psychoaktívnym účinkom, iní zase tvrdia, že nespôsobuje návyk. Je teda rozhodne dôležité venovať HHC ďalší vedecký výskum a potvrdiť jeho potenciálne pozitívne účinky, dávkovanie i možné riziká alebo vedľajšie účinky.

789_2-1-cartridge-blck

3. Potenciálne zdravotné a terapeutické využitie HHC

Výskumov je zatiaľ málo, no predpokladané terapeutické účinky by sa u HHC mohli uplatniť ako u potenciálneho analgetika proti bolestiam, silnejšieho než CBD. Spája sa aj s relaxačnými účinkami a redukciou stresu, protizápalovým účinkom a antioxidačným účinkom či úľave pri neuropatickej bolesti. Budú však potrebné ďalšie klinické štúdie. Rozhodne je tu treba byť opatrný a poznamenať, že nepatrí do rúk detí a tínedžerov.

 

4. Vedľajšie účinky HHC

Zatiaľ boli u dospelých ľudí pozorované možné vedľajšie účinky ako nevoľnosť, ospalosť, zmena nálady a závraty.

 

5. Správne dávkovanie

Správne dávkovanie je dôležité pri akejkoľvek látke. Nižší rozmer aplikácie je určite vhodný, ak sa nevyznáte a účinky látok nepoznáte. Rozhodne si nechajte poradiť predtým než začnete. Pri všetkom, čo robíme je v prvom rade potrebné dbať na svoje zdravie, benefit a blaho.

Používáme ověření věku Adulto